Er zijn nogal wat soorten montageringen. Het verschil?
- type montage [of je het direct op de zwaluwstaart van het geweer monteert, of op een gestandaardiseerde basis - picatinny, blaser, etc.],
- diameter van de montageringen [komt overeen met de diameter van de buis van je vizier],
- hoogte van de montageringen [dit hangt voornamelijk af van de diameter van het objectief van je vizier], en ten slotte
- type montageringen.
We zullen stap voor stap de stappen doorlopen.
Stap 1: Type montage
Dit is de eerste vraag die je moet beantwoorden: welk type montageringen montage ga je gebruiken.
De meest populaire oplossing is om
1. een picatinny basis te krijgen (tenzij je geweer al vanuit de fabriek is uitgerust met een picatinny basis), en dan
2. een montageringen te krijgen die werkt met picatinny basis.
Een andere manier is om te zoeken naar montageringen die direct aan de zwaluwstaart van je geweer worden bevestigd. Zulke bestaan, maar vanwege de grote verscheidenheid aan zwaluwstaartmontagestandaarden, heb je een zeer beperkte keuze aan producten.
Dat verdeelt het assortiment montageringen in twee categorieën:
- montageringen met picatinny basis, en
- montageringen met zwaluwstaart basis.
Hieronder bekijken we beide opties.
Montageringen met picatinny basis
Dit is de meest gebruikelijke oplossing voor viziermontage.
Het belangrijkste voordeel van dit type montageringen is dat het universeel is, en er zijn dus veel typen compatibele montageringen. Zo kun je kiezen uit eenvoudige met bevestigingsschroef, verbeterde met QD-montagesysteem die je gemakkelijk met de hand kunt losmaken, of zelfs montageringen met offset basis voor red dot.
Een ander voordeel is dat je dezelfde montageringen met vizier op veel geweren kunt gebruiken. En als je picatinny montageringen met de QD-montage krijgt, kun je dit zelfs extreem eenvoudig en snel doen. Simpelweg losmaken van het ene geweer en bevestigen aan een ander geweer. Zolang je een picatinny basis op beide geweren hebt, zullen de ringen compatibel zijn.
Het belangrijkste nadeel is dat je de picatinny basis moet krijgen om deze te laten werken. Veel geweren hebben een picatinny basis vanuit de fabriek. Maar veel niet, en dan moet je eerst op zoek naar een compatibele vizierbasis (picatinny rail).
Montageringen met zwaluwstaart basis
Het voordeel van de zwaluwstaart type viziermontage is dat je geen extra geld hoeft uit te geven aan een vizierbasis [picatinny rail], en je kunt de montageringen direct op de zwaluwstaart installeren.
Het negatieve is dat je een zeer beperkte hoeveelheid compatibele montageringen zult hebben [omdat er te veel zwaluwstaart basisnormen zijn]. En een ander negatief punt om te overwegen is dat je deze ringen niet op een ander geweer kunt gebruiken, tenzij het dezelfde zwaluwstaart basis heeft.
Conclusie
Allereerst: beslis of je de zwaluwstaart basis of de picatinny basis gaat gebruiken. Op basis daarvan kun je verder gaan.
Stap 2: Diameter van de montageringen
Het tweede dat je goed moet krijgen, is de diameter van de montageringen.
Dit hangt af van de diameter van de hoofd tube van je vizier. Als de diameter van de hoofd tube van het vizier 1 inch [25.4mm] is, dan moet je op zoek gaan naar montageringen met een diameter van 1 inch. En hetzelfde geldt voor andere afmetingen.
Er zijn drie meest voorkomende diameters van montageringen:
Deze parameter kies je eenvoudig door te achterhalen wat de diameter van de hoofd tube van je vizier is. Het moet onderdeel zijn van de beschrijving van elk vizier.
Stap 3: Hoogte van de montageringen
De hoogte van montage ringen wordt primair bepaald door de diameter van de objectieflens + wat extra ruimte voor de lenskap - dat voegt meestal extra 2mm toe.
Typisch zijn er drie hoogtes van montage ringen: laag, medium en hoog.
Als schutter is het jouw doel om het vizier zo te positioneren dat de opening tussen de objectieflens en de geweerloop minimaal is.
Beperkingen van hoogte
Dus, hoe pak je dit aan?
- Als je richtkijker een kleine objectieflensdiameter heeft, d.w.z. tussen 20 en 40 mm, zijn lage montageringen voldoende.
- Als je richtkijker een middelgrote objectieflensdiameter heeft, d.w.z. tussen 40 en 45 mm, heb je montageringen van gemiddelde hoogte nodig.
- En als je richtkijker een grote objectieflensdiameter heeft, d.w.z. tussen 45 en 56 mm, heb je hoge montageringen nodig.
Stap 4: Type van de montageringen
Deze laatste stap is volledig afhankelijk van jouw voorkeuren: hoe en waar je het geweer gaat gebruiken.
Er zijn enkele soorten montageringen om te overwegen:
Een stuk montageringen
Zeer populair omdat ze heel gemakkelijk van je geweer te verwijderen en weer te installeren zijn.
Twee stukken montageringen
Iets ingewikkelder om te installeren omdat je de ringen afzonderlijk moet installeren. De bevestiging van de ringen aan de basis wordt meestal opgelost met schroeven of hendels.
QD of QR montageringen
QD staat voor quick detach, QR staat voor quick release, maar beide betekenen hetzelfde. Deze montageringen zijn zeer gemakkelijk en snel los te maken van de basis.
Vaak vind je deze met tactische hendels, die je in staat stellen de ringen zelfs met handschoenen aan je handen los te maken.
Deze kunnen heel gemakkelijk in alle omstandigheden op je geweer worden geïnstalleerd en verwijderd, zonder speciale gereedschappen nodig te hebben.
Klassieke ringen met schroeven
Om deze te installeren heb je een schroevendraaier nodig en misschien wat extra gereedschap.
Deze zijn niet bedoeld om op het veld op je wapen te worden geïnstalleerd of verwijderd.